website design software
bemutatkozás

A Gázló Teljesítménypróba egy érdemben 1998. óta megrendezett hegyikerékpáros teljesítménytúra, amely a nevét a Cuha patak völgyében található 11 darab kiépített gázlóról kapta, melyeken a résztvevőknek – és 2009-től kezdődően minden résztvevőnek – illik egyetlen lendülettel áthajtani. A túra célja, hogy megismertesse a próbázókkal a Bakony legszebb helyeit, ugyanakkor lehetőséget kínáljon minden érdeklődő számára, hogy próbára tegye az erőnlétét és a tájékozódó-képességét egyaránt, anélkül, hogy versenyként kelljen megélnie a rendezvényt.

A teljesítménytúrákra jellemző minimális elvárásoknak minden esetre meg kell felelni. Tehát egy meghatározott útvonalon kell végigmenni, aminek a betartását ellenőrzőpontok beiktatásával ellenőrzi a rendező. Ez az előírás egyben tiltás is: mivel sportrendezvényről van szó, erdőben pedig ilyesmit csakis kijelölt – ebben az esetben: engedélyezett – útvonalon szabad megrendezni, nyilvánvaló, hogy az előírt útról letérni nem szabad, legalábbis a rendezvény rajtszámát viselve semmiképpen. Mivel más túraszövetségek (TTT, MTSz) minősítő-rendszere elismeri a Gázlón szerzett pontokat, és ezek a szövetségek megbíznak a teljesítménytúrák rendezőiben, ezért érvényes teljesítésről csak az kaphat elismerést, aki előírásszerűen végigment pályán. Mindebből következik, hogy bárki, aki a Gázlóra benevez és elindul rajta, megkapja a Gázló Teljesítménypróba emléklapját, érvényes teljesítés esetén a kitűzőjét is, ám az emléklap szövegezése – szigorúan és csakis – a tényleges teljesítésről fog szólni.

Természetes, hogy 135 kilométerben csak egy szűk keresztmetszetet lehet egy tájegységből kínálni, ugyanakkor ez a szerény minta elegendő élményt adhat ahhoz, hogy a próbázó kedvet kapjon a visszatéréshez, és a Gázló által elkerült helyeket is felkeresse.

Ehhez kíván a rendező jó hátszelet és kellemes időjárást. 

ugrás az oldal tetejére

[kezdőlap] [bemutatkozás] [hírek] [történelem] [rendező] [írások] [helyszín] [pálya] [nevezés] [díjazás] [eredmények] [galéria] [kapcsolat] [fórum] [honlaptérkép]

id: