Nyitólap

A dögkút, mint aktuális téma

Ajánlott tervező

Üzemeltetési gyakorlat

A bezárás megvalósításának folyamata

Pályázati lehetőségek


Dögkutak és dögterek üzemeltetésének környezeti kockázata

A dögkutak és dögterek üzemeltetéséből származó potenciális kockázatot elsősorban a szerves anyag lebomlása során keletkező bomlástermékek talajvízbe jutása jelenti.

A potenciális szennyező-anyagok:

  • elsősorban a bakteorológiai szennyezés (pl. Coli baktériumok)
  • kisebb mértékben bomló szerves vegyületek (pl. zsírsavak),
  • harmadrészt vegyi szennyezők (ammónia, kloridok, foszfátok, nehézfémek, nehéz olajok).

A kisebb testű állathullák elföldelésének lehetősége, és a dögkutak, dögterek lakott területtől viszonylag nagy távolsága miatt valószínűsíthető, hogy oda csak olyan, saját ingatlanon el nem földelhető nagyobb testű állatok kerülnek, amelyek megbetegedése, elhullása az állatorvos tudomására jut, illetve ellenőrzése alatt áll. Emiatt a komolyabb veszélyt jelentő, fertőző megbetegedést okozó vírusok, baktériumok, zoonózis kórokozók dögkútba kerülésének valamivel kisebb a valószínűsége.

A dögkút és dögtér üzemeltetése során a környezetbe került szennyezőanyagok meghatározását, és a szükséges intézkedések kidolgozását a bezárás keretében megvalósítandó környezetvédelmi felülvizsgálat keretében kell elvégezni.

A környezetvédelmi felmérés és feltárás költségét elsősorban a fertőzés lehetősége növeli meg jelentősen, hiszen ilyen területen senki sem dolgozik szívesen, és nagyon szigoró egészség-védelmi előírásokat kell a munka minden fázisában betartani.