Ambassador
módra : (bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos
mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan
: (zöldség) főzve, majd forrón, vajjal tálalva; (sült) véresen
bakonyi
módon : tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
Batthyány
: (rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és
vajjal dúsítva
bácskai
: (pörköltös jellegű) sok friss zöldpaprikával és paradicsommal
készült
bearni
módon : bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával,
ecettel és fűszerekkel készült) mártással
bordói
: vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral,
gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített
spanyolmártással) készült
böllér
módra : valamilyen belsőséggel készült
breton módon
: (gyakran) babbal és paradicsommal
Budapest módra
: pörköltlével összefogott - libamájas,
gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval
burgundi módra
: vörösborral, vagy burgundi körettel
(húsosszalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)
cecei módra
: (általában) zöldpaprikával
Chipolata módra
: gesztenyével, karottával, borsóval és
kolbásszal készült raguval
cigány :
sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Colbert módon
: (bélszínszelet) pirított gombával és
barna gombamártással; (borjúborda) natúrsütés után
gombamártással
bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva
Corneille módra
: (egybensült) narancsszeletekkel
borítva, zöldfűszerekkel
creol módon
: (máj) hagymán pirított paradicsommal; (steak) pirított
gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával
csabai :
(rendszerint) füstölt kolbásszal készült
csőben sült (au gratin)
: sütőben sült
dalmát : (paprika) hagymával és
vörösborral
sütve-párolva
debreceni :
(legtöbbször) füstölt kolbásszal készült
dorozsmai :
(hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós
csuszával tálalva
Dubarry módon
: kelvirággal készített
dunai : (halászlé) tésztával
tálalt
Elisabeth Taylor módra
: (főtt füstöltsonka)
petrezselymes ananászraguval
elzászi :
(rendszerint) savanyú káposztával (olykor
virslivel) készített
erdélyi :
(gyakran) tárkonyos
erdészné módra
: (legtöbbször) erdei gombával készített;
(köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas
pecsenyelével
Eszterházy :
(rostélyos) tejfeles-boros
zöldségmártásban párolva
Florentin módra
: (fogasfilé) főzve, majd parajjal,
besamellel és sajttal átsütve
franciásan :
(máj) tűzdelve, majd vajba valamint
morzsába mártva és roston megsütve
frankfurti :
virslivel (és többnyire kelkáposztával)
készült
Giuseppe módra
: (spagetti) sonkával, gombával,
paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva
Godard módon
: (bélszínszelet) sült libamájjal és
gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított
kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
hasé :
vagdalék
hentesné módra
: szalonnával, ecetes uborkával
készült
Holstein módon
: tükörtojással
Julienne módra
: hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel
jóasszony módra
: minden jóval :))
kalocsai módon
: paprikával (és paprikával :)
kantoni :
(kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag-
és ízpárosítások jellemzik; (rizs) rákkal, hússal, omlettel,
konyakkal készült
kassai módra
: sonkával készült
Károlyi :
(savanyú káposzta) sonkával, szalonnával
főzve, darált sertéshússal dúsítva; (saláta) főtt krumpli,
kovászos
uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és
tartármártással keverve
kecskeméti :
(rendszerint) barackpálinkával vagy
sárgabarackkal készült
Kedvessy módon
: (bélszínszelet) sült libamájjal és
borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás
mártással; (natúr vadsült) gombával, krutonnal,
tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással
kertészné módon
: vegyes zöldséggel
konzomé :
erőleves
korhely :
(rendszerint) savanykás jellegű vagy valamilyen
szesszel készült
Kossuth :
(rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva,
gombapéppel töltött burgonyával körítve
kruton :
pirított zsemleszelet
lyoni módra
: sült hagymával
magyaros :
lecsós (esetleg pörköltös)
makói :
(rendszerint) hagymás
Marschal módon
: (máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal
Medici módra
: (bélszínszelet) choron mártással (azaz:
paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve
mexikói :
(rendszerint) chilis vagy kukoricás
mészáros módra
: (borjúborda) borjúmirigyből, velőből
és pirított gombából készített raguval
milánói módon
: (gyakran) milánói makarónival körítve; (borjúborda)
reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói
makarónival körítve; (rizs)
gombás-sonkás-paradicsomos raguval és
reszelt sajttal
Murat módon
: (borjúszelet) natúrsütés után fehérboros,
vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával
beborítva
normandiai :
(rendszerint) almával, almaborral, vagy
almapálinkával készült
Orly módon :
sörtésztába mártva és kisütve
parasztosan
: (rendszerint) szalonnával (olykor
hagymával, burgonyával)
párizsiasan
: lisztbe és felvert tojásba bundázva
pekingi :
(kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek
jellemzik
pékné módra
: hagymával és burgonyával együttsütve;
(olykor) sütőben sütve
Pompadour módra
: (bélszínszelet) gombapéppel együtt
tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással
tálalva
részeges :
valamilyen szesszel készült
roastbeef :
marhasült
rolád :
tekercs
Rossini módra
: libamájjal, szarvasgombával és madeira
mártással
Royal módon
: (bélszínszelet) bearni mártással,
szarvasgombával díszítve
rumpsteak :
hátszínszelet
Stefánia módon
: főtt tojással töltve
strasbourgi
: libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran
gombával) készült
Szapáry :
(máj) vesével és velővel
szecsuáni :
(kínai konyhai irányzat) csípős jellegű
szegedi :
(gulyás, rostélyos) vegyes zöldséggel és
csipetkével
Szentgyörgyi módon
: (sülthús) hagymán pirított
gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Széchenyi :
(rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, zöldpaprikával és
paradicsommal, valamint főtt sárgarépával,
burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (fácán) libamájjal,
gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint
gesztenyepürével körítve; (vadhús)
tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros
mártással
székely :
(rendszerint) savanyú káposztával készült
Sztroganoff módon
: (bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva,
fűszerezve és tejszínnel beforralva; (vadhús) gombával,
ecetes uborkával, kaprival és borral készítve
tavasziasan
: párolt vegyes zöldséggel
tiszai : (halászlé) tészta
nélkül készült
tokaji :
borral készült
tournedos :
bélszínszelet
udvarmester módra :
(sült) fűszeres vajjal tálalva
vesztfáliai módon
: (sült) sült sonkával és madeira
mártással
Victor Hugo módra
: (bélszínszelet) bearni mártással,
ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon
: (bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel
beborítva, külön madeira mártással; (vadhús)
gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Wellington módra
: (bélszín) gombapéppel leveles
tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson módra
: (sonka) előfőzés után szegfűszeggel és
karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
zóna :
kisadag
Éttermi kisokos!
bugaci : csípös, de inkább erős
ízvilág
maros vagy marosmenti : kapros
lecsós ragu tejföllel
vasi : fokhagymás tejben
áztatott(pácolt) hús, paprikás lisztben megforgatva, kisütve