Étlapszótár

Kivel nem fordult már elő, hogy az étlapon szereplő nevekből nem jött rá hogy is készítik az ételt!
Ilyenkor jön a pincérekhez tett kérdés: Hogy is van ez?
Ezzel az elkészítési mód listával segítünk megérteni az étterem étlapján szereplő elkészítési módokat!


Ambassador módra : (bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan : (zöldség) főzve, majd forrón, vajjal tálalva; (sült) véresen
bakonyi módon : tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
Batthyány : (rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva
bácskai : (pörköltös jellegű) sok friss zöldpaprikával és paradicsommal készült
bearni módon : bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással
bordói : vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült
böllér módra : valamilyen belsőséggel készült
breton módon : (gyakran) babbal és paradicsommal
Budapest módra : pörköltlével összefogott - libamájas, gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval
burgundi módra : vörösborral, vagy burgundi körettel (húsosszalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)
cecei módra : (általában) zöldpaprikával
Chipolata módra : gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval
cigány : sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Colbert módon : (bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással;   (borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva
Corneille módra : (egybensült) narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel
creol módon : (máj) hagymán pirított paradicsommal;   (steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával
csabai
: (rendszerint) füstölt kolbásszal készült
csőben sült (au gratin) : sütőben sült
dalmát : (paprika) hagymával és vörösborral sütve-párolva
debreceni : (legtöbbször) füstölt kolbásszal készült
dorozsmai : (hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
Dubarry módon : kelvirággal készített
dunai : (halászlé) tésztával tálalt
Elisabeth Taylor módra : (főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval
elzászi : (rendszerint) savanyú káposztával (olykor virslivel) készített
erdélyi : (gyakran) tárkonyos
erdészné módra : (legtöbbször) erdei gombával készített; (köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével
Eszterházy : (rostélyos) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva
Florentin módra : (fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan : (máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve
frankfurti : virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült
Giuseppe módra : (spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva
Godard módon : (bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
hasé : vagdalék
hentesné módra  : szalonnával, ecetes uborkával készült
Holstein módon : tükörtojással
Julienne módra : hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel
jóasszony módra : minden jóval :))
kalocsai módon : paprikával (és paprikával :)
kantoni : (kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült
kassai módra : sonkával készült
Károlyi : (savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva;   (saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve
kecskeméti : (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
Kedvessy módon : (bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással;    (natúr vadsült) gombával, krutonnal, tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással
kertészné módon : vegyes zöldséggel
konzomé : erőleves
korhely : (rendszerint) savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült
Kossuth : (rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
kruton : pirított zsemleszelet
lyoni módra : sült hagymával
magyaros : lecsós (esetleg pörköltös)
makói : (rendszerint) hagymás
Marschal módon : (máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal
Medici módra : (bélszínszelet) choron mártással (azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve
mexikói : (rendszerint) chilis vagy kukoricás
mészáros módra : (borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval
milánói módon : (gyakran) milánói makarónival körítve;    (borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve;    (rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal
Murat módon : (borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva
normandiai : (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült
Orly módon : sörtésztába mártva és kisütve
parasztosan : (rendszerint) szalonnával (olykor hagymával, burgonyával)
párizsiasan : lisztbe és felvert tojásba bundázva
pekingi : (kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik
pékné módra : hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve
Pompadour módra : (bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva
részeges : valamilyen szesszel készült
roastbeef : marhasült
rolád : tekercs
Rossini módra : libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással
Royal módon : (bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával díszítve
rumpsteak : hátszínszelet
Stefánia módon : főtt tojással töltve
strasbourgi : libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült
Szapáry : (máj) vesével és velővel
szecsuáni : (kínai konyhai irányzat) csípős jellegű
szegedi : (gulyás, rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével
Szentgyörgyi módon : (sülthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Széchenyi : (rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva;   (fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve;   (vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással
székely : (rendszerint) savanyú káposztával készült
Sztroganoff módon : (bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva;   (vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve
tavasziasan : párolt vegyes zöldséggel
tiszai : (halászlé) tészta nélkül készült
tokaji : borral készült
tournedos : bélszínszelet
udvarmester módra : (sült) fűszeres vajjal tálalva
vesztfáliai módon : (sült) sült sonkával és madeira mártással
Victor Hugo módra : (bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve
Villa Franca módon : (bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással;    (vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve
Wellington módra : (bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson módra : (sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
zóna : kisadag 

forrás (megváltozott)

Éttermi kisokos!

bugaci : csípös, de inkább erős ízvilág
maros vagy marosmenti : kapros lecsós ragu tejföllel
vasi : fokhagymás tejben áztatott(pácolt) hús, paprikás lisztben megforgatva, kisütve


tovább>>> Ételszótár