Linux, 62 év felett...

Avagy nyugdíjas Linuxos, nem kiöregedett Linuxos


   Van egy barátom, akit időnként meglátogatok. Nemrég ment korkedvezménnyel nyugdíjba, és mivel mostmár több ideje van ezért a vejétől kapott egy PC-t ajándékba. Persze nem kell valamilyen "komoly" és erős gépre gondolni, sokkalta inkább egy, az irodából leselejtezett P3-asról van szó, amely egy Intel 800-as CPU-t foglal magába, Intel alaplapon és egy 40GB-s HDD nomeg egy régi Plextor DVD író és 768MB SDRAM van benne.

Persze operációs rendszer nélkül érkezett, és a barátom azt mondta, hogy Ő semmiképp sem akar illegális XP-t, ám a másik szempont meg az, hogy nyugdíjas lévén nemhogy 20, de még 10 ezer forintot sem akar rászánni az oprendszerre mivel az anyagi lehetőségei olyanok, hogy nem engedheti meg, akkor inkább továbbadja a gépet.
Na, jó! Nem kell azért még ilyenekre gondolni, mondtam neki, mert van megoldás és ezt úgy hívják, hogy: Linux.

 • Könnyű a dolgom!
 •    Jó dolgom volt, mert ebben a szituációs játékban a partnerem egy előítélet nélküli, bár a PC területén eléggé tapasztalatlan ember.
  Természetesen az a Linux amit feltettem az egy SuSE Linux volt és igyekeztem elvinni minden olyan plussz programot, amely kellhet még esetlegesen, hiszen internetkapcsolat a közelben sem volt.
  Sikerült a Linuxot problémamentesen feltelepíteni. Minden működött elsőre: VGA, hangkártya, stb. pedig akkor még egy alaplapi VGA volt a PC-ben. Persze a telepítés előtt egyeztettünk, hogy mire lesz szükség. Ezek egyszerű dolgok: CD és DVD írás, mp3 lehallgatás, Video DVD nézése és volt egy windowsos CD is, amelyet a saját kereső programjával lehet használni, ugyanis ez egy "adatbázis" CD és eddig még nem ismert formátumú fájlokban keres a saját kereső programja.
  Ám a wine-al ez is szépen feltelepült a CD egész tartalmával. És mivel ez szöveges alkalmazás ezért a vágólappal sincs baj. Emellett kellet még egy kis sakkjáték, és néhány MS Word .doc fájl olvasásra való megnyitása is, és PDF fájlok olvasása.
  Persze volt ellenvélemény is! Mármint a barátomat 'direkte jóindulatú' emberek óva intették! Telesusogták a fülét olyanokkal, hogy  neki aztán biztosan nem fog menni a Linux! Mert ahhoz bizony komoly felhasználói ismeretek kellenek és ha még teszemazt "pilótavizsgája" is van, akkor majd csak valahogy elbodogul vele. De azért készüljön fel, hogy nagyon gyakran kell majd segítéséget hívnia! És ha én netán nem érek rá, akkor majd megtapasztalja, hogy mennyire igazuk volt nekik! 'Neeem fogod azt te sokáig használni majd meglátod'- mondta az egyik 'jóakaró'. Hát ja! A Bibliai Jób egyik hamis vígasztalójára emlékeztetett ez az ember(ke).  Persze azóta mivel nem mai a történet, azóta minimum 2 év telt el, és a Linux maradt és rendületlenül fut a PC-n
  De maradjunk még a telepítésnél... Szerencsére a barátom, lévén, hogy egy tapasztalt emberről van szó, nem hagyta telebeszélni mindenféle ostobasággal a fejét. Amúgy is, ő egy megfontolt ember! Olyan, mint akiről a példabeszéd mondja: 'Az együgyű hisz minden beszédnek, de a bölcs utánajár a dolgoknak' Ő nem hitt el mindenféle fecsegést. Mindemellett az is jó volt, hogy e személy nem volt megfertőzve a 'hírős' rend$zerrel és nem plántálták bele, hogy az a tökéletes rendszer, mert az mindenre jó és ha netán valami nem működik, az még véletlenül sem az "oprendszeri sajátosságok" miatt van.

 • Tiszta lappal indulunk!
 •    Tehát a barát odült a PC mellé és figyelt. Elmondtam neki az alapvető dolgokat és ő ezeket összevetette azzal amit már látott itt-ott. Mivel bár az elterjedt oprend$zert még nem használta sosem, de látta azt, hogy ha be van kapcsolva a gép, akkor a balkéz felől alul lévő startmenüből lehet egérrel elindítni a programokat, vagy pedig a képernyő különböző részén lévő ikonokról. Megnyugvással nyugtázta, hogy ez az ő PC-jén is így van, tehát menni fog minden, csak bele kell jönni.
  Bele is jött, mert a legközelebbi látogatáskor már azt mesélte, hogy egy hang CD-t lemásolt, amelyen egy 45 perces előadás volt. Majd arról érdeklődött, hogy mp3-ból hogyan tud audio CD-t írni, hogy a konyhában lévő magnórádiós CD lejátszón is tudja hallgatni. Megmutattam neki és innetől kezdve már probléma nélkül ment, ám kellett némi gyakorlat, nomeg jegyzetelés is.
  Visszaidéztem neki, hogy "Ugye, hogy milyen zöldségekkel próbálták meg teletömni a fejed? Azt mondták, hogy nem fogod tudni használni a Linuxot."
     Jót nevettünk mindketten rajta és eszembe jutott édesanyám!
  Anyámnak adtam az én régebbi mobilomat, amikor a T-Mobiltól kedvezményesen kaptam egy jobbat. Akkor is hányan, de hányan mondták neki, hogy majd nem fogja tudni használni. Mert annyiféle funkció van rajta, annyiféle hogy nem fog tudni eligazodni rajta, és majd csak összevissze fogja nyomkodni és az lesz a vége hogy visszadja nekem.
  Ehelyett mi lett?
  Anyám azóta is használja!  Mert ugyan lehet rajta mp3 lejátszás, rádió, vagy kamera... És akár internetezni is lehet vele! Ámde anyám mit csinál? Ha hívják, akkor lenyomja a zöld gombot. amikor befejezi a beszélgetést, akkor megnyomja a pirosat. ha meg hívni akar valakit, akkor a telefonkönyvből kikeresi és hívja!
  Ennyi!
  Felőle, lehet még rajta további 126 funkció, de azokat ő nem használja.
  Ugyanilyen a Linux!   Lehet, hogy a Starmenüje tele van programokkal, akár még kép, hang és videoszerkesztő, konvertáló programok, médialejátszók, stb. is lehetnek benne. Ámde amikor a bekapcsolás után egy kis idővel bejön az asztal képe, akkor a felhasználó csak ráklikkel az ikonra, elindul a program, elvégzi amit akar, kilép belőle és ha már nem kell akkor leállatja a Linuxot és kikapcsol a PC!
  És Snitt! A nyugdíjas barátom, se a Java, se a Lisp, se a C++, se Perl, se awk, se Python, se Ruby nyelveken nem akar programokat fejleszteni és webszervert sem akar adminisztrálni... Ma már kernelt sem kell fordítani alkalmasint, mint 8-10 éve, és minden működik.
  Ő csak azt a néhány programot akarja használni, ami majdhogynem napi szinten kell, neki és erre a Linux 100%-ban megfelel. Használja is lelkesen és elégedetten.

  "Aki nem hiszi, járjon utána"

  Vagyis: Telepítsen fel egy hasonló PC-re egy SuSE, openSuSE Linuxot és használja amire csak akarja!   

  Váljék egészségére