"Anyós PC" kontra Linux!

Avagy, nesze neked window$...

    Nemrégiben egy barátom járt nálam és elmondta, hogy sikerült egy egészen jó P4-es használt gépet baráti áron beszereznie, ezért azt gondolta, hogy a régi gépét elajándékozza vidékre az anyósnak, és ő meg használja az "új" P4-est.

 • Bejön a képbe a Linux
 •     Mondja nekem, hogy van-e ötletem, hogy honnan lehetne esetleg 8-10 ezer forint körül szerezni egy jogtiszta használt OEM XP telepítő CD-t. Na, mondom! Igencsak túrni kell ezért a netet, mert most amikor már 9 év javítómunkát beleölt az MS, és végre az XP kezd hasonlítani egy oprendszerre, most e szituációban szerintem lasszóval sem tudsz fogni olyan bolondot, aki képes elkótyavetyélni 8-10 ezer forintért az XP-jét. Lévén, hogy egy XP jogtisztaságához 3 dolog kell, hogy meglegyen: 1.) a hardver amihez vetted 2.) a hologrammos matrica a PC házán, 3.) az eredeti hologrammos telepítő CD ..... Lásd. Email: "MS Info" < msinfo@microsoft.hu >
  Hatottak az érvek, és azt mondta: Tudsz valamilyen olcsóbb megoldást? Persze, hogy tudtam és ez nem egy TDK CD-R80 -ról települő XP volt. Természetesen nem szeretem a meglepetéseket, és az utolsó pillanatban visszatáncoló emberkéket, ezért rákérdeztem, hogy: No, és mit szeretne az Anyós a PC-vel csinálni ott a messzi pusztában?
  Azt mondja a barátom: Hát nem túl nagy dolgokat! Először is nem kell neki a 3D. Mondom: Rendben. Aztán nincs szüksége 7.1-es hangkártyára! Mondom: Nem is lesz olyan És a "mama" üres óráiban a 2D-s CAD programmal sem akar semmilyen gépalkatrészt tervezni, hanem inkább kötöget, persze kötőtűvel Mondok: O.K. tehát FreeCAD-et sem telepítünk fel neki.
  No, akkor ami kell! Egy jó kis webböngésző, de nem muszály hogy flashplayer is legyen. Ugyanis neki csak arra kell  a böngésző, hogy recepteket keressen a neten.
  Ha kellene flash az sem gond - mondom Aztán kell egy levelező program, bár lehet, hogy ezt is majd a böngészővel fogja intézni.
  Tiszta sor - mondom, KMail, Thunderbird, vagy az Opera böngésző levelező programja? Megoldva.
  Aztán kellene még a mamának a Skype!
  Letudva - mondom, hiszen a Skype Linux alatt is fut és még csak wine sem kell hozzá.
  Bár a wine később mégiscsak kellett, mert szóba jött, hogy a Mama Total Commandert akar.

  Tehát összeállt a kép! És bár egy PC-n akár 60-80-100 féle dolgot lehet csinálni, no, de az "Anyós PC"-re elég az a pár dolog ami fel lett sorolva!

 • Jaj neked windows! Avagy jőjjön az ajánlat!
 •     Tudod - kezdtem bele a mondókámba a kedves Mama ha nekikezd "szörfölni" a neten egy jó kis recept után, akkor lehet, hogy odatéved egy kalózoldalra, ahol még tán beszed valamilyen vírust. Ha W32 fut a gépén, akkor mindenképp kell egy jó kis vírusírtó és/vagy nem árt egy jó Spywarekiller sem. Ám ha Linuxot teszünk fel, akkor ezeket is elfelejtheted
  Ha belegondolok, akkor a Mama grafikus felületen, ikonokról fogja egérrel indítani a programokat, vagy a startmenüből. Nem?
  Nos, akkor elárulok neked egy titkot: Egy jól feltelepített Linuxban, amikor a bootolási folyamat a végéhez ér, akkor látsz egy asztalt, ami hasonló a windowshoz. Aztán van egy panel alul a képernyő alsó szélén, és van balra egy startmenü, de ha balkezes lenne a Mama, akkor át lehet húzni a jobb szélre is a startmenü gonbját. No és nem utolsósorban vannak ikonok is az asztalon... Ennyi a Linux egy mezei usernek. A windows is ilyen ugye?

  Tehát akkor?
  Jó, akkor legyen Linux - mondta a barát.
  Jó, akkor Linux lesz - mondom én

      Én személy szerint jónak tartom a Mandriva Linuxot is, mert igen sokféle program van hozzá, és a csomagkezelője is igen komfortos, ámde a csomagválaszték most nem számít. Aztán ott van az openSuSE amit én is használok. Még 2008-ban sikerült egy egészen jó univerzális desktop rendszert feltenni a gépemre ami még egy 11.0-ás openSuSE lett, mert ekkor az volt a legfrissebb. Mondom, most már 2011-et írunk, hát csak nem teszem fel neki a 11.0-t. Ám a KDE 4. nem igazán nyerte el a teszésem, bár az Anyósnak lehet, hogy prezentálni lehetett volna ezt úgy mint windows7-et ámde maradjunk inkább csak a Linuxnál, hátha kiderül a turpisság, mert nem jön elő olyan buburék neki a panel jobb oldalán, hogy: "Az Ön gépe valószínűleg veszélynek van kitéve"
  Tehát át kellett gondolni, hogy LXDE, vagy netán a KDE 3.5.10 legyen az ablakkezelő.
  No, ez is megelett és jöhet a KDE 3.5.10 mert az valahogy jobban tetszik nekem, no meg ezen a PC-n amiben asszem 1GHz-es CPU van csak és 512RAM, nos erre épp jó a 3-as sorozatú KDE.

 • Majdnem orra estem!
 •     Mondom a barátomnak, hogy akkor mi lesz? Mikor hozod át a gépet? Megegyeztünk az időpontban és át is hozta. Letette, beszélgettünk egy kicsit, majd elment. Láttam, hogy nem egy új házról van szó és a DVD drive is első ránézésre már messziről olyan furcsa volt nekem valamiért! Hopppááá! Persze, hogy furcsa, amikor az csak egy 52x-es LG CD olvasó. Na! mondom: nesze neked! Hogy fogom én itt most a Linuxot feltenni egy DVD-ről amikor csak CD olvasó van a gépben?
  Jöttek az ötletek, hogy pl. a másik gépen egy DVD ISO-t felírok egy Pendrive-ra. Jó, jó. csakhogy az openSuSE telepítője 4,3 GB a Pendrive-om ami van meg csak 4GB!
  Hoppáááá...!
  Erre jött az ötlet, hogy: Mi lenne ha kimaradna pár csomag, merthogy pl. az Anyósnak úgysem kell az apache webszerver és az meg jópár csomag, és így kb. még jócskán 4GB alá is mehetünk. No, igen, csakhogy a lemezképnek (értsd iso image) bootolhatónak kell lennie. Semmi gond, semmi gond ... - mondom én, ugyanis az ISO első néhányszor 10 kilóbájtnyi részét ha a dd -vel kiolvasom, akkor abban benne van az mkisofs teljes parancssora és azt fel lehet használni egy újabb ISO lemezkép készítéséhez. És különben is! Még a SuSE 8.1 idejében csináltam olyat, hogy az 5 telepítő CD-ből csináltam egy telepítő DVD-t, úgyhogy ezt is kipipáltuk. Menni fog!
  Ámde mégsem ez lett, ugyanis beugrott, hogy alapjában véve én a költözéskor emlékszem, hogy magammal hoztam egy éppen nem új, hanem használt, de DVD írót. Megkerestem és meg is találtam, tehát nem volt akadálya a telepítésnek. Így mindenki örül ... DVD-t berak a számítógépházba, csatlakoztat, bekapcs, DVD lemez be és reboot.

 • Húúhaa! Ez meg mi?
 •     Csakhát nem bootol a DVD. Keresi keresi a bootrecordot, de nem találja. Na, mondom rossz a lemez. Igenám, de le lett törölve a gépről a letöltött ISO! Sebaj letöltjük újra! Ám jött a mentő ötlet és... És kiderült, hogy az sem bootol, vagyis a másik lemez sem! Pfhúúú.... itt a 22-es csapdája! Mi legyen? No, kikerült a kisérleti PC-ből a mégöregebb DVD író egy NEC 3450A! De ez működik! Beszerel, és láss csodát bebootolt a telepítő. Majd jöttek a különféle lépések és ha nem is sec-perc alatt, de feltelepült a Linux, és már csak a KDE 3.5.10 telepítés volt, ami szintén nem volt nagy dolog. Beállítás a Yast-al, és gurul is. Jöhet a testreszabás, háttérkép, kinézet, stb. Majd még jött egy olyan lépés ami általában nem így vagyis visszafelé zajlik. Ugyanis a juzer azt szeretné, ha minnél bővebb lenne a Startmenü. Itt meg éppen ezt kellett megnyirbálni, hogy ne legyen oly sűrű. Végül minden a helyére került: háttérképek, viruális asztalok lecsökkentve, ikonok az asztalon, karcsúsított Starmenü... stb.
  És mindenki örül... azaz, hogy mindenki örülne, ámde nincs hang! Semmi hibajelzés, de hang az látszólag van és mégsem szól! Mi az oka? A Kmix is rendben, mi lehet?
  No, egy kis gondolkodási időt adtam magamnak és mielőtt az "Igen vagy nem" c. filmben látott Pethes Sándor módszer szerint porrá szedtem volna a "kocsit", bár csak a benzin fogyott ki belőle, én gyanakodni kezdtem Itt is valamilyen "benzinhányféle" dolog lehet!
  Ezért ne szedjük elemeire se a PC-t, se a Linuxot ne babráljuk feleslegesen!

 • Meglett! Kipellengérezve a bűnös aki kifogott rajtunk. Majdnem!
 •     A megoldás kulcsa a BIOS-ban volt elrejtve! Ugyanis a PC-ben volt az egyik a PCI slotban régebben egy hangkártya is és ezért az alaplapi hangchip a BIOsban le volt tiltva. Szegénykém megszakításhoz sem jutott, ezért szóhoz sem! Így amikor be lett kapcsolva a BIOSban, akkor kezdett el igazán csak énekelni!  
  Ez is le lett küzdve így már csak a házhozszállítás maradt.
  Le is került vidékre a gép, ám még hátra volt az internet beállítása. A barátom, hát... nem éppen i386-ossal a kezében született és nem is lehet mondani, hogy a PC házak árnyékában töltötte a gyermekkorát. Lévén, hogy jobbára az 'erősmarketinge$ zártkódú autómata' programok és oprendszerek világa állt hozzá közelebb, és Linuxot csak a Nők Lapja fényképillusztrációin láthatott, (ha volt ilyen) ezért gondoltam bizakodva azt, hogy: majd csak megoldjuk valahogy.
  És így is lett. Még jó, hogy a telefonközpontot feltalálta a Puskás Tivadar, mert ha nem így lett volna, akkor bizony nehezen tudtam volna "telefonos supportot" nyújtani neki!
  Így hát, ő kérdezett, én pestről válaszoltam és így ketten beállítottunk percek alatt az Anyóskánál az internetet. És bár a szolgáltató nem viszi túlzásba a bitáramlást, de legalább működik a dolog.
  És amire kell, arra tudja is használni.

  Mostmár tényleg mindenki örül, remélhetően nem lesz semmi akadály amely a határtalan öröm elé gördülne.

      Konklúzió: Persze legalább 2 ember nem boldog: