Ménrót

avagy a "Vörös Csődör"

...vágtassunk a jövő természetébe!


Ménrót logo

Ménrót filozófiája négy alapelvre épül:

 1. a termék előállítása semmilyen összefüggésbe nem hozható az állatokkal,
 2. a termék előállítása nem szennyezheti a környezetet, vagyis annak környezetbarátnak kell lennie,
 3. a csomagolásnak papírból (vagy új/modern típusú, lebomló, károsanyag mentes anyagból) és elemekre szedhetőnek kell lennie, hogy az szelektíven eldobható legyen,
 4. a termék hazai, de leginkább helyi kell, hogy legyen.

Miért?

 1. Az állatoktól származó élelem és termék, az állatok szenvedésével jár. Az állattartás az élelem megteremtése szempontjából, ezért nem emberséges. A növények is éreznek, jobban mondva érzékelnek; ellenben az, hogy kémiai jeleket adnak, és azt a tudósok vagy kutatók, átszámolják arányos szenvedési mértékbe, az nem egyenlő azzal, hogy ők ténylegesen "sírnának" vagy "sikítanának" és mi azt decibelmérő készülékkel hallanánk, viszont:
 1. Az állati fehérje és szénhidrát előállításához több növényt kell felhasználni, mint amennyit közvetlenül az ember felhasználna a fehérje illetve a szénhidrát szükséglete fedezésére.
 1. Például, a gyümölcstermő fák gyümölcse azért van az adott növénytől, hogy azt a táplálékrendszerben lévő élőlény (pl. az ember) elfogyassza, majd megvalósítsa a megtermékenyítési folyamatot, vagyis, hogy egy távolabbi helyen, ürülék formájában, a benne található magból, új élet keletkezzen.
 1. Gyakori, hogy az élelem előállítása hulladékot hoz létre.
  Lényegében, minden fennmaradt részét újra kell tudni hasznosítani.
 1. Az alapvető anyagokból készített csomagolás nem zárja ki, hogy a csomagolás a szemnek és a tapintásnak kellemes legyen. A termék csomagolása hozzájárul a környezet érintetlen szépségének fenntarthatóságához.
  Egy élhető és a szemnek kellemes, valamint belélegezhető környezetben élni, sokkal jobb - ahogy most (2019.05.19.) már rajtam kívül, egyre többen látják.
 1. Ha termék helyben megtermelt, akkor a következmény az, hogy az üzemanyag amely a szállításához kellett, kevesebbet szennyezte a levegőt, míg elért az asztalunkhoz. Ez egy kevésbé szigorú kitétel, mert egyre több környezetbarát módon hajtott szállítási eszközök vannak.

Kapcsolat

Ha úgy gondolod, hogy a terméked megfelel e négy alapkritériumnak, akkor azt,
a megvizsgálást és az elbírálást követően, szíves örömest az oldalon megjelentetjük,
és a Ménrót logót feltüntetheted a terméked csomagolásán.

Bővebb információ, az alábbi elérhetőségen lehetséges:

info[kukac]menrot.com

Az oldalon felhasznált képek:

1. Photo by Heather Barnes on Unsplash 2. Photo by Nadine Primeau on Unsplash 3. Photo by Artem Beliaikin @belart84 on Unsplash 4. Photo by Magalie De Preux on Unsplash

Csomagolóanyagok környezettudatos éttermeknek és boltoknak.