Főoldal Egészség Kína Tiens Termékek Galéria Letöltés
 
   
 
         
 

Néhány adat a Kínai Népköztársaságról


Időzóna: GMT+8
Terület: 9 596 961 km2
Népesség: 1 261 832 482 fő
Népsűrűség: 133
Népcsoportok: han-kínai (92%), csuang, ujgur, huj, mandzsu, tibeti, mongol, koreai
Közigazgatási beosztás: 23 tartomány, 5 autonóm terület, 4 városi körzet
Elektromosság: 220 V, 50 Hz
Hivatalos nyelv: mandarin kínai
Beszélt idegen nyelvek: kínai, angol
Nagyobb városok: Sanghai, Beijing, Tianjin, Shenyang, Wuhan, Guangzhou, Chongqing, Harbin, Chengdu, Xian, Tajpej, Nanjing, Zibo, Dalian, Jinan
Legmagasabb pont: Mount Everest 8850
Legalacsonyabb pont: Turpan Pendi -154 m
Vallások: buddhista (8%), taoista (4%), muszlim, protestáns
Hivatalos pénz: 1 jüan = 10 jiao = 100 fen
Repülőterek száma: 206
 

Környezet, éghajlat


Az éghajlat is nagyon változatos. Az északi országrészben telente nem ritka a 40 fokos hideg sem, nyáron ugyanakkor jóval 30 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála. A délkeleti partvidéken a nyár meleg és párás, ősszel gyakoriak a tájfunok. A legforróbb terület a Turpán-fensík, itt gyakran van 40 foknál is melegebb.

Kína a Föld harmadik legnagyobb és egyben a legnépesebb országa. Északról Mongólia, nyugatról Tibet és a Himalája, keletről a Keleti- és a Kínai-tenger határolja. 23 tartományra, 5 autonóm területre és 4 speciális adminisztrációs területre van felosztva. Felszíne rendkívül változatos, óriási, termékeny síkságok találhatók a nagy folyók völgyeiben, a Taklamakán sivatag uralja a belső országrészt, a Belso-Mongóliai felföld, a Yunnan-Guihbou felföld és a Himalája zárja le északról illetve délnyugatról az országot.
 

Közlekedés

A légi közlekedés privatizációja óta számos belföldi légitársaság indít járatokat a nagyvárosok között. Nem fogunk csalódni az autóbusz közlekedésben sem, a járatok gyorsak, pontosak, mindenhova eljutnak és gyönyörű városokon és tájakon haladnak keresztül. Még ennél is jobb azonban a vasútközlekedés. Az 52000 kilométer hosszúságú hálózat minden településre elér.
A városokban a buszok nagyon olcsóak, azonban éppen emiatt rendkívül túlzsúfoltak. Ha azt gondoljuk, hogy a pesti csúcsforgalmi állapotoknál rosszabb nem létezik, szálljunk fel egy helyi buszra, és rá fogunk jönni, hogy tévedtünk. A nagy vasútállomások és a buszpályaudvarok környékén motorkerékpáros és háromkerekű taxik is várják az utasokat.
 

Látnivalók

Peking az ország fővárosa. Az egész országot innen irányítják, és itt döntenek a több ezer kilométerre élők sorsáról is. Az időzónákkal mit sem törődve a pekingi időt kell az egész országban használni, a pekingi dialektust kell beszélni, és az ügyes-bajos dolgokkal is ide kell fordulni.A leghíresebb látnivalók a Tienamnen tér, a Tiltott Város és a Nyári Palota.

Sanghai 15 órás vonatútra van Pekingtől, és az ország legnyugatiasodottabb városa. A város látnivalóinak nagy része a Puxi városrészben van. A leghíresebb a Qiuxia Pu és a Guyi park a Ming dinasztiából. Érdemes még megtekinteni a Tang és Long dinasztiák pagodáit is.

Hong Kong 1997-ben került vissza Kína uralma alá. A világ legforgalmasabb kikötője, és egyik legnagyobb pénzügyi központja. A brit fennhatóság ideje alatt sem veszítette el kultúráját, szokásait. Nagyon híres az itt rendezett Sárkány Hajó Fesztivál. A Disneyland és az Óceán Park a Föld legprofibb tematikus parkjai.

Xian valamikor a világ kultúrájának központja volt, az ókorban fejlettebb volt, mint a Római Birodalom. A város legnagyobb nevezetessége a 10000 agyagkatona szobor, melyek katonás sorban, fegyverekkel, remekül kimunkált arckifejezésekkel védik a rájuk bízott dolgokat. Érdemes felkeresni a régi városfalat, a muzulmán negyedet és Banpo kőkori falvát is.

Macao tavaly került vissza Kína fennhatósága alá. A város a portugálok ideérkezése óta kultúrák találkozóhelye. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Szent Pál székesegyház, melyet olaszok terveztek, japánok építettek, portugálok használtak és melyet egy kínai tájfun döntött romba. A legszebb kilátás a városra az Erőd hegyről, vagy a Guia erődből nyílik A látnivalókat a fenséges helyi konyha remekművei egészítik ki. A játékos kedvűek szintén elószeretettel keresik fel Ázsia Las Vegasát.

Nincs ember, akinek Kína jutna eszébe, ha a trópusokon óhajt üdülni. Pedig az Egyenlítő és a Ráktérítő közé eső Hainan szigete valóságos turistaparadicsom. Olyan, amilyen a hideg éghajlaton élőknek csak álmukban jelenik meg: mélykék ég, pálmafák, finomhomokos tengerpart és tiszta, türkizkék óceán. A sziget olyan messze esik Pekingtől, hogy egykoron ide száműzték a politikai foglyokat és a legelvetemültebb bűnözőket. Más kérdés, hogy a hely akkoriban is inkább a Paradicsomra emlékeztetett. Ma úszómedencés villák, luxushotelek, golfpályák borítják, de a természet sem szorult háttérbe: parkokat, állatkertet telepítettek, természetvédelmi területeket jelöltek ki. A sziget fővárosa, Haikou felhőkarcolóiról híres, az építészek nem titkolt célja, hogy Hawaiit idézzék meg a Távol-Keleten.
 

Gasztronómia

A kínai konyha méltán világhírű, a legízletesebb specialitások azonban kizárólag éttermekben és szállodákban kaphatók, a hétköznapi étkezésben a híres kínai ételek nem szerepelnek. 4 különböző tájjellegű ételkészítési mód figyelhető meg az országban. A Mandarin és a Shandong Peking környékén hódít, és jellegzetessége, hogy köretként tésztát, illetve gőzölt kenyeret fogyasztanak. A kantoni és Chaozhou ételek félig főtt húsokból és zöldségekből állnak. A shanghai-i konyha a vörösre főtt ételekről, a szecsuáni pedig az erős fűszerekről híres. A tea a legkedveltebb alkoholmentes, a sör pedig a legkedveltebb alkoholtartalmú ital. Az égetett szeszek közül a legnépszerűbb a maotai, amely annyira erős, hogy üzemanyag helyett is használható.

tovább
 
         
 
 
 
06 70 941-75-76
hajdugabor@yahoo.com